Składniki na 4 porcje

CIASTO:

  • 12 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • olej

NADZIENIE:

  • 25 dag pieczarek
  • 7 dag wędzonej piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu z kostki
  • 2 łyżki wina
  • sól, pieprz

SOS:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • natka do dekoracji

Ciasto: mąkę wymieszać z połową mleka. Dodać jajka, 2 łyżki oleju, resztę mleka, szczyptę soli, wymieszać i odstawić.
Nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Pierś kurczaka drobno pokroić. Masło stopić, wsypać mąkę, wymieszać, zrumienić. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Dodać wino, kurczaka, grzyby, przyprawić, gotować 5 min.
Porcje ciasta wlewać na gorącą patelnię, smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Na każdym naleśniku ułożyć po 2 łyżki farszu, zrolować.
Sos: płatki zrumienić na maśle, skropić sokiem z cytryny. Polać naleśniki. Ozdobić natką.