SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mieszanych owoców jagodowych
  • 3/4 kg serka homogenizowanego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki soku jabłkowego

Jajka utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym. Do tej masy przesiać mąkę z proszkiem. Dobrze wymieszać.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 10-15 min w 180°C.
Owoce oczyścić, opłukać, osączyć. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Serek zmiksować z resztą cukru. Nasiąkniętą żelatynę rozpuścić w gorącym soku, zmiksować z masą serową. Wymieszać z owocami.
Blachę odwrócić, wyłożyć ciasto na blat. Papier zwilżyć, odlepić od ciasta. Formę o półokrągłym dnie wyłożyć folią i ciastem. Wystający pasek biszkoptu odkroić.
Do środka nałożyć masę. Przykryć paskiem biszkoptu. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami.