Do upieczenia gofrów potrzeba nam będzie gofrownica. Oto przepis na idealne ciasto:

  • 0,5 litra mleka
  • 30 dkg mąki
  • 100g stopionego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • cukier puder, powidła, bita śmietana, truskawki, borówki, syrop klonowy - do dekoracji

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jaja, wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, rotopione masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Wnetrze rozgrzanej gofrownicy smarujemy delikatnie olejem. Łyżką nalewamy odpowiednią porcję ciasta i pieczemy około 5 minut. Studzimy na kratce. Najlepsze gofry są świeże, później mogą być trochę gumowate. Jemy według upodobań - z cukrem pudrem, suche, z dżemem, bitą śmietaną albo owocami sezonowymi. Smacznego!