porcja: 260 kcal 
przygotowanie: 15 minut   
na 4 porcje

l 2 kolby cykorii
l gałązka selera naciowego
l zielone jabłko
l 2 łyżki soku z cytryny  
l 200 g sera pleśniowego typu rokpol  
l 2 łyżki orzechów włoskich
l 2 łyżki oliwy (np. smakowej orzechowej)
l 1/2 pęczka szczypiorku
l sól
l pieprz

Cykorię opłukać, osączyć na papierowym ręczniku. Odciąć piętkę, rozdzielić na pojedyncze liście. Seler obrać z włókien, pokroić w niezbyt grube krążki. Jabłko umyć, przekroić, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić na cienkie cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę. Orzechy grubo posiekać. Cykorię ułożyć na talerzu, obłożyć jabłkiem, posypać selerem i serem. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą. Wierzch posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.  Podawać tuż po przygotowaniu, np. z pieczywem.