● 6 jajek
● 1 i 3/4 szklanki (37 dag) cukru
● torebka cukru waniliowego
● 2 torebki cytrynowej oranżady w proszku
● starta skórka z 2 limetek
● 375 ml oleju słonecznikowego
● 3 i 1/4 szklanki (55 dag) mąki
● 1/2 torebki proszku do pieczenia
● 1/2 l Fanty lemon
● 2 szklanki (40 dag) cukru pudru
● 8 łyżek soku z limetki
● zielona farbka spożywcza
● 6 łyżek kolorowych posypek cukrowych
● marcepanowe biedronki
● tłuszcz i mąka do formy
● sól

Jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli miksować przynajmniej 10 minut. Dodać oranżadę w proszku i skórkę z limetki. Powoli, cienkim strumieniem dodawać olej, stale mieszając. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 3/4 Fanty lemon.
Formę do babki (pojemność 3 l) natłuścić i posypać mąką, nadmiar mąki odsypać. Wlać ciasto. Piec 60-70 min w temperaturze 180°C. Na 10 minut zostawić w formie, potem wyjąć. Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem, obficie nasączyć pozostałą Fantą i ostudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z limetki. Lukier podzielić na pół. Do jednej części dodać zielony barwnik spożywczy. Ciasto naprzemiennie ozdabiać białym i zielonym lukrem w formie pasków. Oprószyć fantazyjnie kolorowymi posypkami.
Można udekorować zrobionymi z marcepanu biedronkami i ułożyć na rozecie wykonanej z krepiny.