Składniki na 4 porcje

5 dag wędzonego boczku
cebula 
ząbek czosnku 
ziemniak 
25 dag kiszonej kapusty 
1/2 l bulionu mięsnego 
łyżka czarnych oliwek 
4 łyżki przecieru pomidorowego 
szklanka wytrawnego białego wina 
łyżeczka słodkiej papryki 
4 łyżki śmietany kremówki 
sól, pieprz

Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kapustę odcisnąć, pokroić. Boczek wysmażyć na patelni, włożyć cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kapustę, wymieszać, krótko przesmażyć. Wlać bulion, gotować 20 minut na małym ogniu. Dodać oliwki i przecier pomidorowy, wlać wino, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ziemniak obrać, umyć, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącej zupy, gotować jeszcze 5 minut. Zupę przyprawić, rozlać do talerzy, udekorować kleksem śmietany.