SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 3 opakowania mozzarelli (375 g)
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe bagietki
  • 20 dag sosu pesto
  • łyżeczka oregano
  • 2-3 gałązki bazylii
  • łyżka czarnych oliwek bez pestek
  • sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Ser osączyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę.

Ząbki czosnku przekroić na pół. Bagietki pokroić ukośnie na grube kromki, ułożyć na blasze, podpiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C.

Grzanki natrzeć czosnkiem, posmarować cienko sosem pesto. Na wierzchu poukładać pokrojone pomidory i ser. Zapiekać jeszcze ok. 5 minut, aż ser zacznie topnieć.

Przed podaniem grzanki oprószyć pieprzem i oregano. Udekorować listkami bazylii i plasterkami oliwek.