Porcja: 364 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 4 porcje

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • korzeń świeżego imbiru
  • cukinia
  • żółta papryka
  • 2 czerwone papryki
  • czerwona cebula
  • limonka
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki pokroić na małe kawałki. imbir obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa oczyścić, pokroić w słupki, cebulę w ósemki. Limonkę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Olej podgrzać. Podsmażyć na nim mięso. Dodać cukier, miód i smażyć ok. 5 minut, aż mięso się skarmelizuje.

Wlać sos sojowy i sok z limonki. dodać imbir, sól i pieprz do smaku. Dusić ok. 20 minut. Dołożyć warzywa, chwilę jeszcze je dusić. Wlać szklankę wody, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i skórką startą z limonki.

Nasza rada: do warzyw możesz dołożyć również fenkuł, czyli koper włoski. Jego lekko anyżkowy smak świetnie współgra ze smakiem wieprzowego mięsa.