Porcja: 412 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 8 porcji

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 6 łyżek oleju
  • skórka z cytryny
  • po 5 łyżek pokrojonych orzechów włoskich i laskowych
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżka natki
  • łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • żółtko
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • jajko
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić na 8 kawałków. Posmarować olejem wymieszanym ze skórką z cytryny, solą i pieprzem. Chłodzić przez godzinę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na 8 placków. każdy posmarować orzechami wymieszanymi z posiekanym rozmarynem, natką, bułką tartą, roztartym masłem, jajkiem, solą i pieprzem. masą obłożyć mięso. oblepić ciastem. wierzch posmarować żółtkiem. Piec 35 minut w 170°C.