● 80 dag ziemniaków
● 3 ząbki czosnku
● olej do smażenia
● sól, pieprz

Chutney:
● 2 duże kwaskowe jabłka
● 50 ml octu winnego
● mała cebula
● kawałek świeżego imbiru
● 15 dag brązowego cukru
● 1/2 łyżeczki soli
● 1/2 łyżeczki chili
● 5 dag rodzynek

Cebulę i imbir obrać, posiekać. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki. Włożyć do rondla, dodać ocet winny oraz cukier. Dusić na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną.
Dodać imbir, cebulę oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić jeszcze 10 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać z chutneyem jabłkowym.