SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • opakowanie mrożonych śliwek bez pestek 
  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki 
  • szklanka mleka 
  • szklanka śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru
  • olej
  • cukier puder do posypania 
  • sól

Śliwki lekko rozmrozić, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Jajka zmiksować na gładką masę z mąką, mlekiem, śmietaną, cukrem i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut.
Olej rozgrzać na patelni, wlać warstwę ciasta grubości 5-7 mm, równomiernie rozprowadzić. Gdy placek się lekko podsmaży, ułożyć na wierzchu kawałki śliwek, chwilę podsmażyć. Patelnię przykryć dużym talerzem, odwrócić, placek delikatnie zsunąć z powrotem na patelnię usmażoną stroną do góry.
Placek smażyć jeszcze kilka minut. Oprószyć cukrem pudrem, podawać na gorąco.