SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 plastry cielęciny na sznycle 
  • 2 cytryny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki 
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, cukier

Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Włożyć do miski, przekładając plasterkami czosnku. Wlać połowę soku z cytryny i 2 łyżki oleju. Odstawić na 30 minut.
Tartą bułkę wymieszać ze skórką z cytryny. Mięso osączyć z marynaty, panierować kolejno w mące, jajku i bułce. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony, zdjąć na talerze.
Na tej samej patelni stopić masło. Wlać bulion, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody, wlać na patelnię, zagotować. Sos przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Kotlety przybrać cytryną, polać sosem.