● 2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
● 3 dag drożdży
● szklanka (20 dag) cukru
● 3 jajka
● 25 dag masła
● 200 ml mleka
● 1 kg rabarbaru
● łyżeczka żelatyny
● torebka budyniu waniliowego
● 15 dag konfitury morelowej
● sól
● 50 dag twarogu
● tłuszcz do formy

Mąkę wymieszać z solą, wkruszyć drożdże. Dodać jajko, mleko, połowę cukru i masła. Miksować ok. 5 minut na gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na 40 minut. Rabarbar umyć, obrać z włókien i pokroić ukośnie na kawałki po 4 cm, wymieszać z żelatyną. Resztę masła i cukru miksować 8 min. Dodać 1 jajko, miksować pół minuty, dodać drugie jajko i znów miksować pół minuty. Dosypać budyń i twaróg, wymieszać. Ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść. Rozwałkować i równomiernie nałożyć na natłuszczoną blachę (40 x 30 cm). Posmarować masą serową, obłożyć kawałkami rabarbaru i zostawić na 15 minut. Piec 30-35 minut w temperaturze 190°C na złotobrązowo. Konfiturę rozgrzać. Posmarować gorące ciasto i ostudzić.