● 40 dag rabarbaru
● szklanka (22 dag) cukru
● 2 szklanki (34 dag) mąki
● 25 dag masła
● torebka cukru waniliowego
● sól
● 5 dag płatków migdałowych
● 40 dag truskawek
● cukier puder

Rabarbar umyć, obrać z włókien, pokroić na kawałki szerokości 2 cm, wymieszać z 4 łyżkami cukru i odstawić na 30 minut.
Do mąki dodać masło, resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko zmiksować i zagnieść. Dwie trzecie ciasta włożyć do formy na tartę i docisnąć, zrobić brzeg (2 cm).
Migdały drobno posiekać, wymieszać z resztą ciasta. Spód piec 10-13 min w temperaturze 190°C na jasnobrązowo.
Truskawki umyć, oczyścić, w zależności od wielkości przekroić na pół lub na ćwiartki. Rabarbar osączyć, zostawić sok. Truskawki wymieszać z rabarbarem i ułożyć na cieście. Posypać kruszonką migdałową.
Piec 35-40 min w tej samej temp. Posypać cukrem pudrem. Możesz podać z bitą śmietaną wymieszaną z pozostałym sokiem rabarbarowym.