Muffinki z borówkami

od 3. urodzin
składniki na 12 sztuk

  • 25 dag borówek amerykańskich 
  • 25 dag mąki 
  • 10 dag cukru 
  • torebka cukru waniliowego 
  • szklanka maślanki 
  • jajko 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżka oleju

1. Przygotuj formę na muffinki z 12 wgłębieniami lub pojedyncze foremki. Wysmaruj je dokładnie olejem.
2. Do miski wlej maślankę, dodaj cukier, cukier waniliowy i wbij jajko. Składniki roztrzep na jednolitą masę. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Lekko zmieszaj.
3. Do ciasta wsyp umyte i osuszone borówki. Delikatnie wymieszaj. Zagłębienia formy wypełnij ciastem do 2/3 wysokości (zostawiając miejsce, by muffinki mogły wyrosnąć).
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 20 minut - na złoty kolor. Po 5 minutach wyjmij z foremek, Ostudź i zapakuj do pojemnika na żywność.

Zawijane kanapeczki

od 2. urodzin
również dla dzieci na diecie bez jajek;
składniki na 8 porcji 

  • 8 kromek chleba tostowego 
  • 8 plasterków żółtego sera 
  • 8 plasterków szynki 
  • 8 liści sałaty 
  • 10 dag topionego serka ziołowego

1. Z kromek chleba tostowego odkrój skórkę. Pieczywo delikatnie rozwałkuj, by się spłaszczyło.
2. Chleb posmaruj serkiem topionym.
3. Następnie nałóż sałatę, plasterki żółtego sera i szynkę. Składniki mocno dociśnij do chleba.
4. Kromki ciasno zwiń w roladki. Zawiń w folię spożywczą. Kanapeczki schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny. Zapakuj w pojemnik do przechowywania żywności.
5. Przed podaniem kanapki odwiń z folii spożywczej i przekrój każdą z nich ukośnie na pół.

Pieczone udka kurczaka

od 2. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bez jajek;
składniki na 8 porcji 

  • 8 podudzi z kurczaka 
  • 7-8 łyżek oliwy 
  • sok z 1 cytryny 
  • 3-4 łyżki keczupu 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • łyżka brązowego cukru 
  • łyżka tymianku 
  • ząbek czosnku

1. Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, keczupem i sosem sojowym. Dodaj brązowy cukier, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
2. Umyte i osuszone udka posmaruj marynatą, ułóż w pojemniku i skrop resztą marynaty. Szczelnie zamknij i odstaw do lodówki na około 3-4 godziny.
3. Mięso ułóż na blasze i piecz około 25-30 minut w 180°C. W połowie pieczenia odwróć je na drugą stronę.
4. Ostudzone udka zapakuj do pojemnika.
5. Jeśli chcesz upiec mięso na grillu weź na piknik pojemnik z zamarynowanymi udkami (najlepiej w turystycznej lodówce). Piecz je na aluminiowych tackach.

Sałatka ziemniaczana

od 2. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej;
składniki na 8 porcji 

Zobacz także:

  • 40 dag małych, młodych ziemniaków 
  • 2 pęczki rzodkiewek 
  • pęczek dymki 
  • 15 dag ementalera 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • zioła prowansalskie 
  • sól

1. Umyte ziemniaki włóż do lekko osolonego wrzątku i gotuj uważając, żeby się nie rozpadły. Odcedź i ostudź.
2. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Ugotowane na twardo jajka pokrój na ósemki.
3. Do pojemnika przełóż ziemniaki, rzodkiewki i dymkę. Na wierzchu ułóż kawałki jajek.
4. Jogurt wymieszaj z majonezem. Dopraw sokiem cytrynowym oraz szczyptą ziół prowansalskich.
5. Polej sałatkę sosem i szczelnie zamknij.