PORCJA: 427 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut

NA 4 PORCJE:
2 cebule
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych migdałów
2/3 szklanka białego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
duża puszka krojonych pomidorów
2 liście laurowe
600 g filetów z dorsza
2 gałązki selera naciowego
pół papryczki chili
kilka gałązek świeżego tymianku
woreczek ryżu
sól
pieprz

Cebule obrać i pokroić w krążki. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić migdały. Chwilę razem smażyć. Wlać wino, bulion, dodać pomidory i liście laurowe. Doprawić solą, pieprzem. Go- tować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Filety opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Seler naciowy oskrobać, pociąć na kawałki. Chili rozkroić, oczyścić z pestek, pociąć w pa- seczki. W połowie gotowania dodać do zupy. Zupę posypać tymiankiem. Osobno ugotować ryż. Podawać z zupą.