• 6 jabłek
  • 20 dag wątróbki
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka szałwii lub 2 łyżeczki suszonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Z jabłek odciąć kapelusze. Miąższ wydrążyć, pokroić, skropić sokiem z cytryny.

Połowę masła i oleju rozgrzać, podsmażyć połowę szałwii, zdjąć. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać miąższ jabłek i pozostałą szałwię pokrojoną w paski, poddusić.

Wątróbkę umyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć mąką, przesmażyć na reszcie masła i oleju. Oprószyć solą, wlać sok jabłkowy, podgrzewać na dużym ogniu, aż połowa płynu wyparuje. Dodać śmietanę, odparować połowę płynu. Dodać jabłka i cebulę, wymieszać, przyprawić.

Jabłka wypełnić farszem,  przybrać smażoną szałwią. Piec 30 min w temp. 180°C.