SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • kromka chleba
  • 15 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki białego półwytrawnego wina (niekoniecznie)
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz

Połówkę cebuli posiekać. Odkroić pół jabłka, obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Chleb namoczyć w mleku.
Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę. Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą. Dodać starte jabłko i dobrze odciśnięty chleb. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, masę dokładnie wymieszać.
Szynkę natrzeć solą i pieprzem, zrumienić na pozostałym oleju. Wraz z tłuszczem przełożyć do brytfanny, na wierzchu rozłożyć farsz z mięsa mielonego. Docisnąć go dłonią. Piec 30 minut w temp. 180°C.
Resztę cebuli pokroić w piórka, rozłożyć wokół mięsa, następnie piec 20 minut.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na cebuli, całość obłożyć wiórkami masła. Posypać tymiankiem, skropić winem lub wodą, piec jeszcze10 minut.