Składniki na 4 porcje
- 15 dag małych pieczarek
- 30 dag tofu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- pęczek dymki
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Tofu pokroić w równe kostki. Czosnek wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Marynatą polać tofu i odstawić na 2 godz. Co jakiś czas wszystko ostrożnie wymieszać z zalewą.
Pieczarki oczyścić. Tofu odcedzić z marynaty, na przemian z pieczarkami nadziewać na patyczki do szaszłyków. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 minut.
Dymkę obrać, drobno posiekać, wymieszać z sosem sojowym, cukrem, masłem orzechowym i mlekiem.
Szaszłyki posypać natką, podawać z sosem.
RADA: aby podkreślić smak szaszłyków, tofu można oprószyć tymiankiem.