Składniki na 6 porcji

  • 80 dag wyłuskanego bobu (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag kaszanki
  • 15 dag kiełbasy wieprzowej
  • 15 dag boczku
  • 4 łyżki oliwy
  • świeży szczypiorek, natka, kolendra do dekoracji
  • sól, pieprz

Bób dobrze opłukać, osączyć. Wrzucić do niewielkiej ilości wody, posolić. Gotować około 8 minut, odcedzić. Czosnek obrać i posiekać. Kiełbasę i kaszankę pokroić na plasterki, boczek w paski.
Połowę oliwy rozgrzać na patelni, zrumienić czosnek. Dodać bób, wlać niewielką ilość wody, przykryć, dusić do miękkości.
Resztę oliwy rozgrzać na patelni,  przesmażyć kiełbasę, kaszankę i boczek. Dodać do bobu, wymieszać, chwilę dusić. Przed podaniem posypać zieleniną i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.