Składniki na 6 porcji
- 80 dag wyłuskanego bobu (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag kaszanki
- 15 dag kiełbasy wieprzowej
- 15 dag boczku
- 4 łyżki oliwy
- świeży szczypiorek, natka, kolendra do dekoracji
- sól, pieprz
Bób dobrze opłukać, osączyć. Wrzucić do niewielkiej ilości wody, posolić. Gotować około 8 minut, odcedzić. Czosnek obrać i posiekać. Kiełbasę i kaszankę pokroić na plasterki, boczek w paski.
Połowę oliwy rozgrzać na patelni, zrumienić czosnek. Dodać bób, wlać niewielką ilość wody, przykryć, dusić do miękkości.
Resztę oliwy rozgrzać na patelni, przesmażyć kiełbasę, kaszankę i boczek. Dodać do bobu, wymieszać, chwilę dusić. Przed podaniem posypać zieleniną i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.