SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 30 dag makaronu świderki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dag sera pleśniowego typu roquefort
  • 10 listków bazylii
  • 25 dag pieczarek
  • zielone jabłko, np. granny smith
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Czosnek obrać i wycisnąć lub drobno posiekać. Orzechy posiekać, uprażyć. Ser pokroić w kostkę. Listki bazylii posiekać.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Świderki ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć.
Makaron wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodać pieczarki, orzechy, ser, jabłko i bazylię. Sałatkę posypać obficie pieprzem, wymieszać.