SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 9 płatów makaronu lazanie
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag kremowego serka topionego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Cebule obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pieczarki z cebulą. Posolić.
Do grzybów wlać śmietanę, dusić 10 minut. Włożyć serek topiony, mieszać na małym ogniu, aż sos się zagęści, po czym przyprawić.
Płaty lazanii obgotować partiami i osączyć.
Natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody i posiekać. Jedną łyżkę natki odłożyć, resztę wymieszać z pieczarkami. Małe foremki posmarować masłem.
Płaty lazanii przekroić poprzecznie na pół, ułożyć je w foremkach na przemian z pieczarkami. Zakończyć płatem lazanii. Wierzch ozdobić plasterkiem pieczarki, posypać startym serem.
Zapiekać 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z foremek posypać odłożoną natką pietruszki.