Pasztet z selera

Porcja: 228 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 8 porcji: 500 g selera, cebula, 1/2 szklanki wywaru grzybowego, łyżka sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, 125 g masła, 3 jajka, 1/2 szklanki bułki tartej, 2 łyżki chrzanu, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól, pieprz ,  tłuszcz i bułka tarta do formy

Seler i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ewentualnie zmiksować w malakserze z tarką o grubych, warzywnych oczkach). Przełożyć do garnka, dolać wywar grzybowy, sos sojowy, dodać rozdrobniony czosnek i masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować godzinę na wolnym ogniu. Wystudzić. Dodać jajka, bułkę tartą, starty chrzan oraz gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu, z włączoną grzałką górną i dolną). Pasztet podawać pokrojony w plastry.