Składniki na 10 porcji

  • królik (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag boczku
  • 20 dag łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • czerstwa bułka
  • 200 ml białego wina
  • 100 ml winiaku
  • garść orzeszków pistacjowych
  • tłuszcz do foremek
  • sól, pieprz, rozmaryn, tymianek

Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso wraz z łopatką pokroić w kawałki. Czosnek i cebule obrać, posiekać. Słoninę i boczek pokroić i wytopić w rondlu na wolnym ogniu. Włożyć mięso, obsmażyć.
Dodać cebulę i czosnek, posypać solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Wlać wino i dusić do miękkości (ok. 40 minut). W razie potrzeby podlewać winem lub rosołem.
Do miękkiego mięsa dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak, by bułka nasiąkła wywarem. Wystudzone mięso i bułkę zemleć trzykrotnie w maszynce. Do masy dodać orzeszki pistacjowe, rozmącone jajka i winiak, wyrobić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Foremki, najlepiej podłużne, natłuścić i nałożyć masę. Owinąć dokładnie najpierw folią spożywczą, a potem aluminiową. Piec 1 godzinę w kąpieli wodnej, w temp. 140°C.
Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem. Jeżeli zostanie na nim mięso, piec jeszcze 10 minut. Podawać z żurawiną lub ćwikłą i marynowanymi owocami.