Składniki na 6 porcji

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 10 dag tłuszczu (smalcu lub margaryny)
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka rosołu
  • łyżka kminku
  • sól

Kiełbasę umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu i obsmażyć kiełbasę.
Dodać cebulę, czosnek i kminek. Dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, podlać rosołem i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli kiełbasa jest niesłona, należy ją posolić.
Podawać na ciepło lub na zimno wystudzoną w sosie, z chrzanem lub ćwikłą i ciemnym pieczywem.