● po szklance soczewicy i soi
● po 3 cebule i ząbki czosnku
● 2 jajka
● 4 łyżki masła
● 1/2 szklanki bułki tartej
● gałka muszkatołowa
● 2 ugotowane marchewki
● tłuszcz do formy
● sól, pieprz ziołowy

Soczewicę i soję osobno przebrać, namoczyć na noc. Odlać wodę, zalać wrzątkiem i gotować 25–30 min do miękkości, osączyć. Cebule obrać, drobno posiekać.
Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą. 1/3 czosnku z solą wymieszać z łyżką masła. Cebulę usmażyć na 2 łyżkach masła. Soczewicę zemleć z soją i cebulą. Do masy dodać resztę czosnku, bułkę tartą, jajka i gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Keksówkę natłuścić i napełnić masą. Na wierzch położyć wiórki masła czosnkowego. Skropić 2 łyżkami wody, przykryć folią aluminiową. Piec 1 godz. w temp. 180°C. Po ostygnięciu obłożyć paseczkami marchewki.