SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

● 75 dag cielęciny, np. łopatki
● 75 dag wieprzowiny, np. karkówki
● 25 dag słoniny
● szklanka białego, wytrawnego wina
● szklanka bulionu warzywnego
● kajzerka
● jajko
● ząbek czosnku
● po kilka gałązek tymianku i rozmarynu
● cukier, sól, pieprz
● tłuszcz do formy

Mięsa drobno posiekać. Wlać wino, wymieszać, wstawić na 3–4 godziny do lodówki.
Kajzerkę namoczyć w połowie bulionu. Czosnek obrać, posiekać. Słoninę pokroić na plasterki (kilka odłożyć do wyłożenia formy), drobno pokroić. Tymianek i rozmaryn posiekać.
■ Do mięsa wbić jajko, dodać pokrojoną słoninę, odciśniętą kajzerkę i czosnek, wlać resztę bulionu, oprószyć cukrem, solą i pieprzem, wyrobić.
■ Formę pasztetową natłuścić, dno i boki formy wyłożyć plasterkami słoniny. Włożyć masę mięsną, wierzch wyrównać. Pasztet piec 2 godziny w temp. 180°C. Ostudzić, wstawić do lodówki na 12 godzin. Podawać z chlebem i korniszonami.