Składniki na 12 porcji

● 3 i 1/2 szklanki mąki
● 5 dag drożdży
● 10 łyżek cukru
● szklanka mleka
● kostka masła (20 dag)
● 5 żółtek
● Gałka muszkatołowa PRYMAT
● skórka otarta z 1 cytryny
● po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
● 15 dag rodzynek
● masło do formy
● sól

Drożdże wymieszać z 4 łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 6 godzin.
Do ciasta włożyć skórki: pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagnieść.
Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej rulonem z pergaminu, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Powierzchnię ciasta naciąć na krzyż i piec 50 minut w temperaturze 200°C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć pergamin.