● 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego (90 dag)
● 30 dag wędzonej szynki
● duża cukinia
● por
seler naciowy
● cebula
● 3 marchewki
● 20 dag żółtego sera, np. ementalera
● jajko
● 2 łyżki oliwy
● oregano, sól, pieprz

Ciasto rozmrozić, rozłożyć. Cukinię umyć, pokroić w małą kostkę. Por i seler oczyścić, drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę.
Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć wszystkie warzywa, przyprawić oregano, solą i pieprzem. Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 12 prostokątów (ok. 8 x 10 cm). Ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić w kostkę. Warzywa, ser i szynkę ułożyć na połowie prostokątów.
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć pozostałymi prostokątami, mocno zlepić. Wierzchy pasztecików dekoracyjnie ponacinać. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C.