● 1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki
● 1/2 szklanki mocnej kawy
● 4 żółtka
● 1/2 szklanki cukru
● 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku
● 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (7,5 dag)

Żółtka, cukier i kawę rozpuszczalną zmiksować. 3/4 szklanki śmietany i kawę mocno podgrzać. Dodać do masy żółtkowej, podgrzewać mieszając w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Resztę kremówki ubić, dodać do masy kawowej, wymieszać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą. Włożyć 1/4 masy kawowej, posypać wiórkami czekoladowymi. Na to znów warstwą kremu i wiórki, w ten sposób ułożyć 4 warstwy kończąc wiórkami. Wstawić na noc do zamrażalnika. Wyjąć z formy, kroić ogrzanym nożem.