PORCJA: 218 kcal

PRZYGOTOWANIE: 30 minut

NA 8 PORCJI

Ciast

  • 180 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • jajko

Nadzienie:

  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 200 g mielonej wołowiny
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • po łyżeczce tymianku i oregano
  • 2 łyżki natki
  • tłuszcz do formy
  • sól
  • pieprz

Z podanych składników zagnieść ciasto. Chłodzić je przynajmniej godzinę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na 2–3 łyżkach oliwy. Włożyć mięso. Chwilę smażyć, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano oraz sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać natkę. Ciasto podzielić na 8 części. Wylepić posmarowane masłem foremki. Piec ok. 20 minut w 200°C. Wyjąć z foremek i napełnić farszem. Podawać na ciepło lub na zimno.