PORCJA: 218 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 8 PORCJI
Ciast
- 180 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 40 ml mleka
- szczypta soli
- jajko
Nadzienie:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 200 g mielonej wołowiny
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- po łyżeczce tymianku i oregano
- 2 łyżki natki
- tłuszcz do formy
- sól
- pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto. Chłodzić je przynajmniej godzinę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na 2–3 łyżkach oliwy. Włożyć mięso. Chwilę smażyć, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano oraz sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać natkę. Ciasto podzielić na 8 części. Wylepić posmarowane masłem foremki. Piec ok. 20 minut w 200°C. Wyjąć z foremek i napełnić farszem. Podawać na ciepło lub na zimno.