Omlet czyli placek usmażony ze zmiksowanych ze sobą jaj i często różnych dodatków najczęściej podawany jest na śniadania. Danie to pochodzi prawdopodobnie z Persji gdzie jajka smażono z dodatkiem ziół, a następnie krojono na kwadraciki. Znany był także w starożytnym Rzymie, a później powędrował do kolejnych krajów Europy. Najlepiej przyjęły się we Francji, gdzie wraz z biegiem czasu urozmaicano je i udoskonalano, choć podstawowy przepis od wieków jest taki sam. Typowy omlet francuski smaży się na maśle z masy jajecznej i podaje z dodatkami ułożonymi w złożonym omlecie. Popularne są tu szparagi, szczypiorek, a nawet ziemniaki. Omlety hiszpańskie przygotowuje się mieszając masę jajeczną z dodatkami i smażąc wszystko razem. Istnieją też omlety angielskie, są one najbardziej puszyste bo miksujemy do nich osobno białka, a osobno żółtka. Całość mieszamy delikatnie i smażymy z jednej strony. Aby zapobiec opadnięciu omletu nie przewracamy go, a wstawiamy z patelnią (uwaga na patelnie z rączkami z tworzyw sztucznych!) do piekarnika na 30-60 sec.
Omlety mają także tę zaletę że świetnie smakują zarówno na słodko – z owocami, bitą śmietaną, dżemem czy miodem, jak i na słono – z szynką, grzybami i warzywami.