Składniki na 4 porcje

1/2 kg ogórków kwaszonych
2 łyżki masła
2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
pęczek włoszczyzny bez kapusty
10 dag szynki z indyka w plastrach
pęczek koperku
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki soku z ogórków
sól, pieprz


Ogórki cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić 5 minut na maśle. Włoszczyznę oczyścić i pokroić.
Kostki rosołowe rozpuścić w 1 l wrzątku. Włożyć włoszczyznę, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dołożyć starte ogórki i wlać sok.
Koperek opłukać i posiekać. Szynkę pokroić w paseczki. Z zupy wyjąć włoszczyznę, włożyć koperek i szynkę. Podgrzać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną.