Nadmierne zakwaszenie nie powoduje katastrofalnych dla zdrowia skutków od razu, przeciwnie, początkowo objawy nie są specjalnie niepokojące i jeśli na tym etapie zadbamy o dietę bogatą w warzywa i owoce oraz zapewnimy sobie optymalną dawkę ruchu – po jakimś czasie nasz organizm zregeneruje się sam powracając do stanu zdrowia. W przypadkach bardziej zaawansowanych, niezbędna jest całkowita zmiana trybu życia i wspomożenie diety ziołami, kiszonkami i sodą oczyszczoną.

Odkwaszanie organizmu - objawy zakwaszenia

Postawienie jednoznacznej diagnozy jest w przypadku zakwaszenia organizmu bardzo trudne ze względu na nieswoistość objawów, które równie dobrze wskazywać mogą na nadmierne zakwaszenie organizmu, jak i szereg innych schorzeń. Jeśli zauważymy jednak u siebie kilka z wymienionych w dalszej części tekstu objawów, możemy zlecić laboratoryjne badanie odczynnika pH moczu. Jeśli poziom pH będzie zbyt niski (poniżej 6), oznacza to wysokie prawdopodobieństwo zakwaszenia organizmu. Badanie trzeba w takim przypadku powtórzyć i jeśli wyniki będą zbliżone, powinniśmy zadbać o wprowadzenie do diety potraw zasadowych. Czasami zaleca się zamiast badania laboratoryjnego samodzielne ustalenie pH moczu za pomocą papierka lakmusowego, jednak niedokładność pomiaru jest tu na tyle duża, że wynik trudno uznać za wiarygodny i na jego podstawie przeprowadzać lub nie zmiany w diecie.

Zakwaszenie organizmu może mieć trzy stopnie zaawansowania. Pierwszy, najłagodniejszy objawia się zwykle takimi symptomami jak bóle głowy, senność i zmęczenie, problemy skórne, niesmak w ustach, zgaga, biegunka, zaparcia, bóle mięśni, PMS, problemy z potencją, zbyt intensywny zapach moczu, nadmiar wydzieliny zalegającej górne drogi oddechowe i zatoki oraz problemy z krążeniem.

Drugi stopień zakwaszenia organizmu wykazuje nasilenie symptomów, dlatego powstają obrzęki, częste infekcje wirusowe, silne bóle migrenowe, stany zapalne, endometrioza, niepłodność, łuszczyca, grzybica, alergie oraz astma i depresja. Trzeci stopień zakwaszenia organizmu współistnieje często przy tak poważnych chorobach jak nowotwory, gruźlica czy reumatoidalne zapalenie stawów oraz stwardnienie rozsiane, jednak nie udowodniono dotąd, że stanowi ich przyczynę. Tezy tej również nie wykluczono.

Odkwaszanie organizmu - przyczyny zakwaszenia

Nadmierne zakwaszenie organizmu spowodowane jest przez szereg przyczyn, na które mamy wpływ pośredni lub bezpośredni. Należą do nich przede wszystkim:

  • zanieczyszczenie środowiska, w którym żyjemy,
  • niezdrowy tryb życia,
  • nieodpowiednie nawyki żywieniowe,
  • słaba kondycja poszczególnych narządów.

Detoksykacja organizmu - jak ją zrobić?

Detoksykacja organizmu to głównie usuwanie substancji szkodliwych z organizmu realizowane za pomocą diety. Mimo że odkwaszanie polega na przywróceniu równowagi kwasowo – zasadowej, a nie usuwaniu toksyn, to jednak dieta odkwaszająca wspomaga oczyszczanie organizmu. W jaki sposób przeprowadzić ją optymalnie i czym odkwasić organizm? Przede wszystkim istotne jest prawidłowe odżywianie oraz zapewnienie ciału odpowiedniej dawki ruchu.

Odkwaszanie organizmu – dieta. Dieta na odkwaszenie organizmu polega na spożywaniu produktów alkalicznych, czyli o odczynniku zasadowym. Należą do nich przede wszystkim warzywa i owoce, które powinny stanowić około 80 procent codziennej diety uzupełnianej o niewielkie ilości białek (mięsa, nabiału) i produktów zbożowych. Chcąc odkwasić organizm, zrezygnować należy równocześnie z palenia papierosów, spożywania alkoholu oraz kawy, a przynajmniej ograniczenia dwóch ostatnich do ilości minimalnych i przyjmowanych incydentalnie.

Aktywny tryb życia podnosi pH. Efektywność wprowadzonych zmian zwiększymy zmieniając tryb życia i wprowadzając regularne ćwiczenia fizyczne, które żeby były skuteczne, nie muszą być wyczerpujące ani wymagające. Rodzaj aktywności również nie ma większego znaczenia, istotna jest jej regularność.

Odkwaszanie organizmu – domowe sposoby. Dietę oraz ćwiczenia wzmacniamy stosując proste metody na odkwaszanie organizmu za pomocą substancji, które łatwo można kupić w sklepie spożywczym czy zielarskim. Do najbardziej popularnych metod radzenia sobie z problemem zaniżonego pH jest odkwaszanie organizmu sodą oraz cytryną. Który ze sposobów jest lepszy?

Odkwaszanie organizmu - sodą czy cytryną?

Soda oczyszczona, czyli wodorowęglanu sodu stosowali mieszkańcy Ameryki z okresu kolonializmu. Ówcześni piekarze zauważyli właściwości fermentacyjne sody i zaczęli wspomagać nią wypiek ciast. Poza tym, że spulchnia, ma również właściwości lekko żrące (dlatego nadaje się do czyszczenia), pochłania zapachy i neutralizuje kwasy. Doskonałym doświadczeniem potwierdzającym ten fakt jest wsypanie do roztworu octu spirytusowego kilku łyżeczek sody – w wyniku reakcji następuje „wybuch” – soda silnie reaguje z kwasem neutralizując go. Podobnie, choć oczywiście na mniejszą skalę, działa soda w naszych żołądkach. Przy zaniżonym poziomie pH dochodzi do reakcji z treścią żołądka i zneutralizowania kwasów żołądkowych oraz jego zawartości.

Cytryny i limonki to produkty zasadowe, których spożycie powoduje przyjęcie do organizmu więcej substancji o wyższym pH, neutralizujących kwaśny odczynnik płynów ustrojowych. Zarówno przyjmowanie sody oczyszczonej w niewielkich ilościach, jak i cytryn daje w rezultacie taki sam efekt. Cytryny jednak dostarczają również witaminy, wspomagają odporność i są produktem naturalnym, co przemawia na ich korzyść. Jeśli nasz organizm nie jest silnie zakwaszony, ograniczyć się można do odkwaszania organizmu cytryną, włączając sodę w przypadkach bardziej zaawansowanych chorobowo.

Odkwaszanie organizmu ziołami

Natura dostarcza nam gotowe rozwiązania, z których powinniśmy korzystać po to, żeby zachować zdrowie lub w wypadku stanów chorobowych – móc je przywrócić. Okazuje się, że poza sodą i cytryną mamy do dyspozycji wiele substancji, którymi wspomóc możemy odkwaszanie organizmu. Zioła stanowią dość dużą grupę produktów, z których warto korzystać podczas kuracji w postaci herbatek. Do najbardziej zalecanych należą:

  • mięta pieprzowa,
  • szałwia lekarska,
  • rumianek pospolity,
  • pokrzywa zwyczajna,
  • melisa lekarska,
  • skrzyp polny,
  • ostropest plamisty,
  • mniszek pospolity,
  • fiołek trójbarwny (bratek),
  • kminek zwyczajny.
  • imbir lekarski.

Czym odkwasić organizm - preparaty

Na rynku dostępne są liczne suplementy diety wspomagające odkwaszanie organizmu. Preparaty te zwykle zawierają mieszanki ziołowe lub liofilizowane owoce i warzywa. Ich skuteczność zasadniczo nie jest weryfikowana a wiarygodność badań pozostawia wiele do życzenia. Dlatego warto w diecie odkwaszającej postawić na zwyczajne produkty spożywcze wspomagane naparami z ziół oraz niezwykle pomocnymi w podwyższaniu pH kiszonkami. Kiszona kapusta, ogórki czy buraki doskonale wspomagają odkwaszanie organizmu. Przepisy na kiszone warzywa są przy tym niezwykle proste do wykonania oraz nie wymagają specjalnych nakładów finansowych.