Naleśniki:

  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • sól

Farsz:

  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 35 dag cukinii
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 25 dag mieszanego mięsa mielonego 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów w kawałkach (35 dag)
  • po 2 łyżeczki posiekanego oregano, tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 10 dag startego łagodnego sera (np. ementalera)
  • pieprz

Naleśniki (najlepiej z poprzedniego dnia): składniki zmiksować na ciasto. Odstawić na 20 minut. Usmażyć 16 małych (o średnicy ok. 15 cm), cienkich naleśników.
Farsz: warzywa umyć. Papryki oczyścić i pokroić w paski, a cukinię na małe kawałki. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Połowę czosnku i cebuli zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać paprykę, cukinię, dusić 5 minut, przyprawić do smaku.

Resztę cebuli i czosnku zeszklić na pozostałym oleju. Dodać mięso i usmażyć. Wymieszać z koncentratem i pomidorami, dusić 10 minut. Doprawić ziołami, solą oraz pieprzem.

4 naleśniki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, na każdy nałożyć 1/4 farszu mięsnego i warzyw, przykryć kolejnym naleśnikiem, znów nałożyć farsz. Powtarzać do wyczerpania składników. Posypać serem i zapiekać 25 min w temp. 200°C.