● główka sałaty
● łodyga selera naciowego
● ogórek
● strąk czerwonej papryki
● 4 karczochy ze słoika
● 2 pomidory
● 2 dymki
● 2 jajka na twardo
● po 8 czarnych i zielonych oliwek
● 4 plastry surowej szynki

Sos:

● 6 łyżek oliwy
● 2 łyżki octu z czerwonego wina
● sól, pieprz

Warzywa umyć. Sałatę porwać na kawałki. Seler pokroić na małe kawałki. Ogórek pokroić w plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w paski. Karczochy osączyć i pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić w cząstki. Z dymki odciąć szczypior i pokroić na kawałki. Jajka przekroić na pół.
Sos: ocet wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz, udekorować szynką i oliwkami. Polać sosem.