SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 3-4 małe cukinie
  • szklanka kremówki
  • 3 jajka
  • łyżka masła
  • liście sałaty i szczypiorek do dekoracji
  • sól, pieprz

Strąki papryki umyć, rozkroić na pół, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w paski. W rondlu podgrzać sok pomidorowy z dodatkiem 1/2 szklanki wody. Do soku dołożyć pokrojoną paprykę, gotować na małym ogniu 20 min. Przestudzić, zmiksować.
Zimną kremówkę ubić. Pur e paprykowe wymieszać z jajkami, a potem z bitą śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
Cukinie umyć, rozkroić wzdłuż na połowy, obgotować 10 minut na parze.
Podłużną formę posmarować masłem. Wlać 1/2 masy paprykowej, ułożyć wzdłuż połówki cukinii w dwóch warstwach. Wlać pozostałą masę paprykową.
Formę wstawić do większego naczynia wypełnionego ciepłą wodą. Zapiekać 15-20 minut w temp. 180 C. Wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na liściach sałaty, ozdobić szczypiorkiem.