SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

15 dag fasolki szparagowej
2 marchewki
2 małe pory
2 pomidory
2 ząbki czosnku
5 dag makaronu nitki
pęczek bazylii
5 dag twardego żółtego sera, np. parmezanu
6 łyżek oliwy
sól

Pory oczyścić, pokroić w krążki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końce, usunąć łyko i pokroić w kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w ósemki.
Do rondla wlać 1 i 1/2 l osolonej wody, zagotować. Wrzucić fasolkę i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać pory, gotować jeszcze 5 minut.
Dorzucić makaron i gotować 10 minut. Dodać pomidory i gotować chwilę na małym ogniu tak, by zupa lekko wrzała.
Bazylię opłukać, osuszyć. Czosnek obrać. Ser zetrzeć na tarce. Połowę sera, bazylii i czosnku zmiksować z oliwą.
Sos wlać do zupy, wymieszać, ew. przyprawić solą. Zupę rozlać do talerzy, posypać pozostałym serem i udekorować bazylią.