● po tabliczce kawowej i gorzkiej czekolady (po 10 dag)
● po 4 łyżki mocnej kawy i rumu
● 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku
● 5 łyżek cukru
● 4 żółtka
● 2 białka
● 2 szklanki śmietany kremówki
● opakowanie cukru waniliowego
● szczypta soli

Obie czekolady stopić. Żółtka zmiksować z naparem kawy i kawą rozpuszczalną, rumem i 2 łyżkami cukru. Mieszając, wlewać płynną czekoladę, ostudzić.
Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli. 3/4 śmietany ubić, wymieszać z masą czekoladową. Dodać pianę, delikatnie połączyć.
Krem włożyć do 8 szklanek, wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Resztę kremówki ubić z cukrem waniliowym. Dopełnić szklanki z kremem, ew. posypać kawą.