Na ok. 40 sztuk
- 500 g mąki
- 4 jajka
- żółtko
- szklanka cukru
- 400 g mielonych migdałów
- 80 sztuk migdałów w całości (bez skórki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po 50 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, angielskiego
- ziela
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawami korzennymi, skórką i mielonymi migdałami. Zagnieść ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować i pociąć na 40 kwadratów. Każde ciastko posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody. Udekorować 4 połówkami migdałów. Piec 20 minut w 180°C. Wystudzić.