Na ok. 40 sztuk

  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • żółtko
  • szklanka cukru
  • 400 g mielonych migdałów
  • 80 sztuk migdałów w całości (bez skórki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 50 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, angielskiego
  • ziela

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawami korzennymi, skórką i mielonymi migdałami. Zagnieść ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować i pociąć na 40 kwadratów. Każde ciastko posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody. Udekorować 4 połówkami migdałów. Piec 20 minut w 180°C. Wystudzić.