Na ok. 60 sztuk

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 400 g masy marcepanowej
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • polewa czekoladowa
  • szczypta soli

Wiórki rozsypać na suchej blasze i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Ostudzić.
Białka ubić z solą i połową cukru pudru na sztywną pianę. Dodać masę marcepanową, pozostały cukier, rum i skórkę. Wyrobić luźne ciasto.
Z ciasta za pomocą szprycy cukierniczej formować okrągłe ciasteczka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każde ciasteczko oprószyć cukrem kryształem i piec 20 minut w piekarniki rozgrzanym do 160°C.
Polewę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Polać nią połowę każdego makaronika. Zostawić do zastygnięcia.