Klops z dynią

od 1. urodzin
składniki na 6 porcji

  • 60 dag mielonego mięsa (wieprzowowołowego)
  • jajko
  • czerstwa bułka kajzerka
  • pół szklanki domowego rosołu
  • cebula
  • plaster dyni
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • pieprz

1. Bułkę namocz w letnim domowym rosole. Cebulę posiekaj. Plaster dyni obierz, oczyść z miąższu i pokrój w paski.
2. Mielone mięso włóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę oraz odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dopraw do smaku przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, tymiankiem oraz pieprzem. Całą masę mięsną starannie wymieszaj.
3. Foremkę keksową wysmaruj olejem i posyp tartą bułką. Do przygotowanej foremki włóż masę mięsną przekładając ją paskami dyni w taki sposób, aby po przekrojeniu klopsa otrzymać uśmiechniętą buzię. Wierzch masy wyrównaj łyżką.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 50 minut. Wyjmij z foremki, pokrój na plastry. Podawaj np. z ziemniaczkami na obiad albo na zimno do pieczywa.

Obwarzanki z ryby

od 1. urodzin
składniki na 6 sztuk

  • 60 dag filetów z dorsza (lub innej ryby morskiej)
  • czerstwa bułka kajzerka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • jajko
  • dymka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 5-6 łyżek tartej bułki
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • biały pieprz

1. Bułkę namocz w naturalnym jogurcie. Dymkę oczyść, drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
2. Fileciki rybne przepuść przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dodaj dymkę, jajko i koperek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu.
3. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
4. Uformuj z niej 6 wałeczków grubości palca, zwiń w krążki i zlep końce. Krążki obtocz w tartej bułce.
5. Usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawaj z ziemniaczkami lub ryżem.

Włoskie suppli

od 1. urodzin
składniki na 12 sztuk

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1/3 szklanki ryżu
  • szklanka esencjonalnego wywaru z warzyw
  • 10 dag sera mozzarella
  • jajko
  • 1/3 szklanki tartej bułki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • olej do głębokiego smażenia

1. Ryż zalej wywarem wymieszanym z koncentratem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż będzie bardzo miękki i się rozklei. Odstaw do ostudzenia.
2. Mięso połącz z ryżem, jajkiem i parmezanem. Wymieszaj.
3. Mozzarellę pokrój na 12 kostek. Z masy mięsnej uformuj 12 placuszków. Na każdym połóż kostkę mozzarelli i uformuj gałki. Obtocz w tartej bułce. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
4. Tuż przed podaniem usmaż suppli na rumiano na rozgrzanym oleju. Osącz na papierowym ręczniku i podaj na ciepło, by ser nie stracił ciągnącej się konsystencji. Danie jest pyszne np. z duszoną marchewką z groszkiem lub brokułami.

Pulpety z przepiórczymi jajkami

od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej,
składniki na 8 sztuk

Zobacz także:

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • ziemniak
  • szalotka (albo dymka)
  • 12 jajeczek przepiórczych
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz ziołowy

1. Ugotuj na twardo 8 jajeczek, ostudź i obierz ze skorupek. Ziemniaka obierz, ugotuj do miękkości, rozgnieć na purée. Szalotkę obierz, drobniutko posiekaj, zeszklij na łyżce oleju.
2. Mięso połącz z purée, serem, łyżką mąki ziemniaczanej, szalotką, natką i 4 surowymi jajeczkami. Dopraw i wymieszaj.
3. Zrób 8 placuszków, ułóż na każdym jajeczko na twardo i uformuj kulki. Obtocz je w mące ziemniaczanej, obsmaż na rumiano. Podlej odrobiną wody, przykryj i duś przez 5-6 minut na małym ogniu. Podawaj np. z sosem pomidorowym.