Składniki na 4-6 porcji

  • 60 dag wołowiny (łopatka)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • strąk papryczki chili
  • 1/2 l rosołu wołowego
  • szczypta zmielonego kminku
  • szczypta papryki w proszku
  • sól, pieprz, pieprz cayenne

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryczkę chili oczyścić, usunąć pesteczki, miąższ drobno posiekać.

Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i mieszając obsmażyć. Włożyć chili, podlać rosołem i dusić około 1 godziny.

Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić na kawałki.

Do mięsa dołożyć pomidory, fasolę wraz z zalewą i kukurydzę, gotować jeszcze ok. 30 minut. Przyprawić kminkiem, papryką, pieprzem, pieprzem cayenne, ewentualnie dosolić. Podawać z białym pieczywem.