SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 60 dag małych marchewek 
  • 15 dag ananasa z puszki 
  • 100 ml syropu z ananasa 
  • łyżeczka mąki ziemniacznej 
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu 
  • łyżka masła 
  • sól

Marchewki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Masło stopić w rondlu, wrzucić marchewkę, podlać 2 łyżkami wody, oprószyć szczyptą soli, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Co jakiś czas zamieszać.
Ananas pokroić w kostkę, dodać do marchewki. Syrop z ananasa połączyć z mąką ziemniaczaną, dodać do rondla, wymieszać, przyprawić solą, dusić 5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Przed podaniem posypać sezamem.

NASZA RADA 

Ananasa możemy zastąpić cząstkami pomarańczy. Zamiast syropu z ananasa dajemy sok z pomarańczy i gotujemy dosłownie chwilę.