SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

  • 30 dag białej kapusty
  • 1/4 selera korzeniowego 
  • 10 dag marynowanej czerwonej papryki 
  • 5 dag marynowanych grzybów (najlepiej podgrzybków)
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, oprószyć solą, odstawić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę osączyć z marynaty, pokroić w paski. Grzybki osączyć z zalewy, przekroić na pół lub pokroić na małe kawałki. Koperek opłukać, otrzepać z wody.
Sok z cytryny połączyć z musztardą, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wlać olej, wymieszać. Seler, kapustę, paprykę i grzybki włożyć do salaterki. Polać sosem, wymieszać, udekorować gałązkami koperku.