Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag makaronu ryżowego
  • 20 dag chudej wołowiny, np. rostbefu
  • strąk papryki (lub po 1/2 strąka czerwonej i zielonej)
  • pęczek dymki lub 2 cebule
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mięso i paprykę pokroić w paski. Dymki obrać, pokroić w piórka, szczypior dymki posiekać. Olej rozgrzać w woku lub na patelni, wrzucić wołowinę, smażyć kilka minut ze wszystkich stron. Dodać dymkę i paprykę, wymieszać, smażyć 2-3 minuty. Dodać makaron, osączoną kukurydzę i sos sojowy, wymieszać, smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorem.