Pięknie lukrowane pierniczki niczym z najlepszej cukierni.. Pewnie znasz to, co roku sobie obiecujesz że udekorujesz nimi świąteczne drzewko. Nic straconego, w tym roku masz szansę!
Cały sekret lukrowania tkwi w dobrze zrobionym lukrze!
Przepis jest bardzo prosty, potrzebujemy:

1 białko
szklanka cukru pudru
pół łyżeczki soku z cytryny

Chociaż zawartość cukru w stosunku do jednego białka wydaje się być ogromna, w tym właśnie tkwi sekret idealnego lukru. Wszystkie składniki idealnie miksujemy. Lukier musi być bardzo gęsty.
Pierniczki lukrujemy zawsze wtedy kiedy zupełnie wystygną. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, rożku z papieru do pieczenia z odciętym rogiem lub... dużej strzykawki (bez igły). Narzędzie trzeba wybrać samodzielnie, lub przetestować czym się nam lepiej pracuje.

Jeśli lukier jest idealny zastyga na ciasteczku natychmiast dzięki czemu nawet najbardziej precyzyjne wzory nie rozpływają się.
Lukier taki można zabarwiać barwnikami spożywczymi.