PORCJA: 299 kcal

PRZYGOTOWANIE: 60 minut

NA 8 PORCJI

  • 50 g suszonych grzybów
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • dymka

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • łyżeczka soli
  • mąka do podsypania

Grzyby opłukać, zalać wodą. Odstawić na noc. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić (wywar zachować). Kapustę grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać pokrojoną cebulę. Gotować do miękkości. Razem z grzybami zemleć. Podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.

Mąkę wymieszać z solą. Stopniowo dolewać gorącą wodę (ok. 120 ml), zagniatając ciasto, aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji. Ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką. Po 15 minutach rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Następnie z ciasta wyciąć szklanką koła; na każde nałożyć po łyżce farszu. Brzegi skleić, formując pierogi. Gotować je w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Osączyć. Podawać z podsmażoną na reszcie oleju dymką.