• 12 kawałków surowego łososia (po ok. 15 dag)
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • bagietka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag parmezanu w płatkach
  • olej
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Formę natłuścić olejem, ułożyć łososia, posypać boczkiem, polać winem. Piec 20 minut w temp. 180°C.
Miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Bagietkę pokroić na dość grube kromki, posmarować masłem czosnkowym.
Łososia posypać parmezanem, do piekarnika włożyć kromki bagietki, piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać rybę na bagietce.