- 12 kawałków surowego łososia (po ok. 15 dag)
- 20 dag wędzonego boczku
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- bagietka
- 1/2 kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag parmezanu w płatkach
- olej
- sól, pieprz
Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Formę natłuścić olejem, ułożyć łososia, posypać boczkiem, polać winem. Piec 20 minut w temp. 180°C.
Miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Bagietkę pokroić na dość grube kromki, posmarować masłem czosnkowym.
Łososia posypać parmezanem, do piekarnika włożyć kromki bagietki, piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać rybę na bagietce.