SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

2 pory
2 łyżki kaszy manny
6 skrzydełek drobiowych (ok. 20 dag)
sól, pieprz
łyżka śmietany
3 łyżki kukurydzy z puszki
strąk czerwonej papryki

Skrzydełka opłukać, włożyć do wysokiego naczynia, zalać litrem wody, mikrofalować 9 min (600W), wyjąć.
Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Do wywaru wrzucić pory, gotować jeszcze 2 minuty (750W).
Kaszę mannę dodać do zupy, wymieszać, mikrofalować 2 minuty (750W).
Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Wraz z kukurydzą i śmietaną dodać do zupy ok. 15 sekund przed końcem mikrofalowania. Mięso obrać z kości, dodać do zupy. Całość przyprawić pieprzem i solą.

Rada: osobom, które wolą potrawy bardziej delikatne w smaku, proponujemy łagodniejszą wersję tej zupy. Przyrządza się ją z dodatkiem tylko jednego pora i kilku różyczek kalafiora. Kalafior mikrofaluje się do miękkości ok. 13 minut w mocy 600W.